Логотип

Зимнівська територіальна громада

Волинська область, Володимир-Волинський район

01.12.2023 12:02

ПОВІДОМЛЕННЯ

658413f6b80b6__34_декларування.jpg.jpg

ПОВІДОМЛЕННЯ

для депутатів, працівників Зимнівської сільської ради та інших осіб

 про необхідність подання декларації НАЗК про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру за 2021, 2022 до 31 січня 2024 року,

за 2023 рік до 01 квітня 2024 року

 

Вважаємо за необхідне нагадати Вам, що з 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України «Про запобігання корупції» зі змінами, внесеними Законом України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану». Одночасно розпочалася й кампанія декларування за 2021 – 2022 роки.

        Згідно з вимогами Закону, особи, які уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зобов'язані подати декларацію НАЗК про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру за 2021 та 2022 роки не пізніше 31 січня 2024 року.

За 2023 рік декларацію необхідно подати до 1 квітня 2024 року.

Декларація подається в електронній формі через Електронну систему подання електронних декларацій, за формою, яку визначає Національне агентство.

Доводимо до Вашого відома, що підпунктом б, в пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. №1700-VII зі змінами, депутати місцевих рад, сільський голова, посадові особи місцевого самоврядування визначені суб'єктами декларування.

Для подання декларації Вам необхідно:

  1. Зареєструватися в Електронній системі подання електронних декларацій.
  2. Створити декларацію.
  3. Підписати декларацію електронним підписом.
  4. Подати декларацію через Електронну систему подання електронних декларацій.

        У разі неподання декларації або подання декларації з недостовірними або неповними відомостями, суб'єкт декларування несе відповідальність, передбачену законом:

        Адміністративна відповідальність: Відповідно до статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        За неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані, тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

       За подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

       Кримінальна відповідальність:  Відповідно до статті 366-2 Кримінального Кодексу України, за умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

       Відповідно до статті 366-2 Кримінального Кодексу України, за умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, карається штрафом від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі строком на один рік, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Наголошуємо, що суб'єкт декларування несе персональну відповідальність за неподання документів для отримання електронного цифрового підпису та несвоєчасне подання електронної декларації.

Також радим скористатись рекомендаціями щодо роботи з Реєстром та роз’ясненнями щодо заповнення форми е-декларації.

На сайті Національного агентства доступна оновлена інформація, яка допоможе вам у заповненні та поданні декларації.

Матеріали розміщенні за посиланнями:

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/kudy-zvertatysya-yakshho-u-vas-vynykly-pytannya-pro-deklaruvannya/

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/de-shukaty-informatsiyu-yaku-potribno-vkazaty-u-deklaratsiyi/

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/teper-roz-yasnennya-pro-deklaruvannya-dostupni-shhe-j-u-zruchnomu-formati-posibnyka/

https://wiki.nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2021/12/1111_compressed.pdf

Більше інформації можна дізнатись на офіційному сайті Національного Агенства з питань запобігання корупції https://nazk.gov.ua/uk/, https://wiki.nazk.gov.ua/.

Додатково повідомляємо, що у рамках роботи оперативного штабу фахівці Національного агентства надаватимуть роз’яснення з питань заповнення розділів електронної декларації, а також з технічних питань, що виникають при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за телефоном (044) 200-06-94. У разі виникнення технічних питань просимо звертатись до технічної підтримки НАЗК на адресу support@nazk.gov.ua. 

   Закликаємо Вас усвідомлено поставитися до виконання своїх обов'язків і подати декларацію вчасно та в повному обсязі.